Šta je to silverlight ?

Microsoft Silverlight je Microsoftova alternativa Flashu, popularnom dodatku za web-pregledače koji omogućava bogatije multimedijalne sadržaje.

Silverlight funkcije uključuju vektorske grafike, tekst, animacije, interaktivnost, reprodukciju audio i video sadržaja, pristup podacima, kao i kontrole za multimedijalne i obogaćene internet aplikacije.

Inicijelno, Silverlight je predstavljen kao dodatak (plugin) internet pregledaču koji služi za prikaz video saržaja, da bi kasnije verzije ove platforme donele podršku za .NET i interaktivne funkcionalnosti. Prva verzija Silverlight-a objavljena je u decembru 2006. godine, a trenutna verzija 4 lansirana je 15. aprila 2010. godine (zajedno sa Silverlight 4 razvojnim alatom).

Kompatibilan je sa velikim brojem internet pregledača pod Microsoft Windows i Mac OS X operativnim sistemima, dok besplatno softversko rešenje pod imenom Moonlight obezbeđuje veliki broj funkcionalnosti Silverlight aplikacija i pod Linux, FreeBSD i drugim open-source platformama.

Silverlight je zadržao grafički sistem sličan Windows Presentation Foundation-u (WPF) i on integriše multimedijalne komponente, animacije i interaktivnost u jedno runtime okruženje.

2013-09-05T16:01:57+00:00