Izrada sajtova (Web Design)

Izrada sajtova (web dizajn, engl. Web design) predstavlja grafičko osmišljavanje ili dizajniranje Internet stranice korišćenjem slika, jezika za označavanje i formiranje HTML, standardizaciju i upotrebljivost stranice.Web dizajn je širok pojam koji obuhvata različite veštine, standarde i discipline koji se koriste u proizvodnji i održavanju internet stranica.

Oblasti web-dizajna obuhvataju; web i grafički dizajn, dizajn interfejsa, autoring, uključujući standardizovani kod, korisničko okruženje i optimizaciju za web pretraživače.

Mnogi pojedinci najčešće će raditi u timovima koji pokrivaju različite aspekte procesa projektovanja, dok će drugi web-dizajneri samostalno pokriti sve oblasti.

Izraz web-dizajn se obično koristi da opiše proces dizajna koji se odnosi na prednji deo (izgled stranice) i projektovanje veb-sajta uključujući pisanje koda.

Raširena je pogrešna pretpostavka da pod taj pojam spada i razvoj Internet softvera (engl. Web development), iako su u suštini to dve sasvim različite oblasti.

Od web-dizajnera se očekuje da zadovolje potrebne uslove izgleda i funkcionalnosti sajta, ukoliko njihova uloga podrazumeva i pisanje koda potrebno je da budu u toku sa web standardima.

2013-09-03T01:20:14+00:00