RSS

RSS predstavlja jednostavan način za automatsko preuzimanje informacija sa web lokacija koje vam se sviđaju. Umesto da posećujete web sajtove kako biste videli da li se na njima pojavila nova vest ili članak, možete koristiti RSS (Really Simple Syndication – veoma jednostavno povezivanje). Na taj način ćete odmah biti obavešteni o najnovijim zbivanjima ili promenama na sajtovima koji vas zanimaju.RSS nije “samo” Really Simple SyndicationSkraćenica RSS označava četiti HTTP protokola za prenos podataka preko interneta ( feed ):Rich Site Summary (RSS 0.91 ekstenzija .xml )
RDF Site Summary (RSS 1.0 i RSS 0.90 ekstenzija .xml )
Really Simple Syndication (RSS 2.0 ekstenzija .xml )
Atom Syndication Format ( Atom ekstenzija .atom ; .xml )RSS (skraćeno od Really Simple Syndication) je funkcija koja omogućava da s jednog mesta čitate aktuelne novosti, bez  posećivanja mnogobrojnih web stranica, trošeći vreme na traženje svake vesti posebno. RSS je način da automatski i  pravovremeno dobijate sve vesti koje želite na jednom mestu.Većinu blogova pokreće mehanizam koji sadržaj objavljuje putem RSS-a, formatirajući krajnji HTML kod. Za razliku od HTML-a, kojim samo definišemo izgled sadržaja, RSS čuva podake sirovih dokumenata u XML forma.

Šta je RSS feed?

RSS (skraćenice od Rich Site Summary, RDF Site Summary, Really Simple Syndication – stvarno jednostavne vesti; kao i oznaka za Atom feed format i protokol ) je “porodica” HTTP protokola/formata koji omogućuju distribuciju podataka preko interneta.

RSS feed -ovi ne koriste ” jezik” interneta HTML (Hyper Text Markup Language) te se za njihovo pregledanjene mogu koristiti “obični” internet pregledači (internet browser) kao što su Internet Explorer, Firefox, Opera ili Safari.

RSS služi za brz pregled sadržaja na internetu, jer su podaci “očišćeni” od suvišnih podataka koji u sebi sadrži HTML jezik; na kojem počiva internet.

Velika prednost RSS -a feeda nad “običnim” pregledom neke web stranice, počiva upravo u njegovoj brzini i jednostavnosti promene. Jer ne morate da pristupate nekoj stranici, da bi ste videli najnovije izmene ( vesti i slične informacije, koje se često menjaju svakih nekoliko minuta ) već je dovoljno da nekim od RSS čitača “preletite” preko najnovijih izmena na nekoliko web sajtova u roku od nekoliko sekundi. Obično ovi RSS čitači to rade automatski ( po određenom vremenskom periodu ); i “prijave” vam najnovije izmene.

RSS feed -ove koriste web sajtovi koji se često menjaju (menjaju sadržaj) web blogovi i sajtovi koji žele da olakšaju pregled ( RSS feed -ovi ne sadrže reklame ) svojim posetiocima.

Za vlasnike web sajtova RSS feedovi su i način promocije, jer kratkim opisom sadržaja koji prenose drugi web sajtovi “privlače” nove posetioce, koji ako žele da pročitaju celu priču preko linka dolaze na njihov sajt.

SEO i duplirani sadržaj:
Google ne kažnjava ni one odakle je originalni sadržaj ni one koji ga “dupliraju” ako naznačite ( linkom ) sa kojeg je sajta originalni sadržaj!
Ne treba se ustručavati da se “pruži” RSS feed na druge sajtove, niti se plašiti  publikovanja “neoriginalnog” sadržaja. Jedino se treba držati pravila da se objavljuju RSS feedovi sa sajtova koji se “bave” istom ili sličnom tematikom.

Web sajt/blog koji pruža posetiocima RSS feed prepoznaćete po karakterističnoj ( u većini slučajeva narandžastoj ikoni ) koja se prikazuje u krajnjem desnom uglu vašeg “browsera” ( Internet Explorer, Firefox, Opera… )

rss120

 

RSS ikona

Da bi ste mogli “videti” RSS feed potrebno je da imate “čitač” RSS feed -ova ( na engleskom jeziku ovi programi se zovu “RSS readers”, “feed readers”, “news readers” ili “agreggators” ).Postoje dve vrste “čitača” :
Desktopni – “čitač” koji instalirate na svoj kompjuter.
RSS čitač zasad nije “ugrađen” u operativni sistem Windows. Zato ga morate preuzeti sa interneta. Ovi programi su ( za sada ) besplatni.Web ( internet ) čitač.
“Online” RSS “čitaču” pristupate preko svog “browsera” ( Internet Explorer, Firefox, Opera ili Safari ) postavljen na nekom web sajtu. Ova “usluga” je takođe ( za sada ) besplatna, na većini RSS “online” servisa ne morate ni da se registrujete.Mada postoje naprednije RSS usluge na internetu, koje zahtevaju registraciju ( koja je uglavnom samo zaštita od “spama” )Najpoznatiji besplatni Windows RSS “čitači” su :FeedDemon

FeedBeast

Fuzzy Duck RSS Reader

Snarfer

FeedExplorer

UniveRSS (Microsoftov 3D RSS čitač za Vista operativni sistem (pre preuzimanja, potrebna autorizacija )

Juice ( RSS čitač koji je više namenski – može da preuzima sa interneta i “podcast” – više o podkastingu u nastavku )

Omea RSS reader ( pored RSS feed -ova “čita” i News grupe a služi i da vam pamti linkove – “bookmark manager” )

RSSReader ( Microsoft .NET framework mora biti instaliran )

2017-02-20T15:34:37+00:00